Tréner Riška o vylúčení Sagana: Zbytočne unáhlené rozhodnutie

05.07.2017 Bratislava

Bratislava 5. júla (TASR) - Unáhlený krok šitý horúcou ihlou. Tak hodnotí rozhodnutie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) vylúčiť z Tour de France Petra Sagana bývalý jazdec a v súčasnosti tréner Martin Riška. Podľa účastníka OH 2004 sa tento krok prejaví aj na sledovanosti TdF na Slovensku.

Verdikt jury o vylúčení Sagana z Tour de France 2017 padol na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii iba pár hodín po konci 4. etapy. To bol podľa Martina Rišku chybný krok. "Rozhodnutie vylúčiť Petra z Tour de France mi prišlo veľmi horúce. Bolo to, ako sa hovorí, zbytočne šité horúcou ihlou. Keby si to kompetentní nechali uležať v hlave, dobre by si to rozmysleli a vydali by rozhodnutie na druhý deň, bolo by to asi iné. Po vojne je každý generál. Na Tour sú však najlepší cyklisti sveta, najlepší špurtéri, ktorí sú tvrdí chlapi. Nemôžu zmäknúť, pretože potom tak budú vnímaní a stratia rešpekt. Na týchto pretekoch sa ide skutočne nadoraz, v hre je veľa peňazí," uviedol Riška pre TASR.

Bývalý jazdec a účastník mnohých pretekov má dobrú predstavu o Saganových pocitoch v situácii, ktorá rozvírila cyklistické vody. "Bol to sporný moment. Peter možno iba vyrovnával istý balans po tom, čo sa na neho Mark Cavendish natlačil. Ťažko povedať. Ja som sa však naučil rešpektovať výsledky rozhodcov. Oni sú tí, ktorí nesú zodpovednosť za takéto rozhodnutia. Peter úplne majstrovsky ovláda svoj bicykel. To si treba uvedomiť. Preto sa niekedy môžu zdať niektoré jeho manévre namierené proti niekomu, ale skutočnosť je taká, že on niekedy ide priam proti fyzike. Nemyslím si, že je alebo niekedy bola v jeho jazde nejaká zákernosť. Možno sa stalo, že niekedy bol jeho manéver na hrane, ale nemyslím si, že by šiel proti niekomu," poznamenal Riška.

Slávne preteky prišli prakticky v jednom momente o dve významné osobnosti, keďže pre zranenia skončil aj Cavendish. "Myslím si, že to bude mať vplyv na sledovanosť TdF na Slovensku. Slováci si zvykli toto podujatie sledovať najmä vďaka Petrovi a teraz asi záujem trochu opadne. Vo svetovom meradle sa to však asi nezmení. Je to šou a tá bude pokračovať," dodal.
 

Vyberte región